Groep 4

Klaar voor de start.
Eind augustus 2018, in de laatste week van de zomervakantie, toverde ik het lokaal om tot een fijne werkplek voor groep 4. Het lokaal staat te wachten op de kinderen en wordt een plek om veel te beleven, te leren en te genieten. Met elkaar gaan we er een fijn schooljaar van maken. Op deze plek komen de verhalen en foto's van onze belevenissen. Juf Marjanne, ik heb er zin in!

  

De kop is eraf.
Woensdag 12 september hielden we een nieuwschooljaarreceptie. De kinderen stelden hun ouders voor en vertelden waar hun ouders goed in zijn, de ouders vertelden waarop ze vooral trots zijn m.b.t. hun kind. Daarna gingen de kinderen gymmen en konden de ouders onder het genot van een kopje koffie of thee gezelllig verder praten.
Een week later waren de kinderen de gids voor hun ouders op de informatieavond. Er werd gelezen met de zandloper, dicteewoorden geschreven volgens de afspraken van de methode, de ouders probeerden in een mooi handschrift een compliment voor hun kind te schrijven, de tafel(wc)poster vond gretig aftrek, de Rots&Water oefening werd geoefend en de vijfvingertest voor het kiezen van een geschikt boek werd uitgeprobeerd. Er was veel animo en volop aandacht voor elkaar en de leerstof van groep 4.

  

Kinderboekenweek ''Kom erbij"
Vriendschap, het thema van Kinderboekenweek 2018, een thema dat in heel veel kinderboeken opduikt. De week wordt in de aula geopend door Winnie de Poeh en zijn drukke vriendje Tijgertje. Het duurt even voor de vriendschap gesloten is. We maken een mooie vriendschapsslinger in de groep en we houden denkgesprekken over vriendschap en besluiten dat troosten vooral een onderdeel van vriendschap is.
Juf leest kleine stukjes voor uit veel boeken. De liefhebber kan er in verder lezen. Vrijdag 12 oktober is er groot feest ter ere van de Kinderboekenweek. De aula is omgetoverd tot een disco, met mooie lampen en swingende muziek. Een groot spektakel, voetjes van de vloer en dansen.

  

Crossen door de bossen
Zondag 14 oktober liepen verschillende kinderen mee met de scholieren bosloop door het zonovergoten Keukenhofbos.Iedereen had veel plezier, er waren podiumplekken en bijna-podiumplekken. Trots als een pauw vertelden de kinderen erover tijdens de weekendkring.

Vriendschapstaart
Maandag 15 oktober kregen we een toneelles van juf Marlies van H'art in het kader van cultuureducatie. We leerden dat we met bewegingen allerlei aspecten van vriendschap kunnen uitbeelden: elkaar steunen, complimenten geven, elkaar verrassen. Aan het eind van de workshop stopten we alle ingrediënten bij elkaar tot vriendschapstaarten. In een tableau vivant lieten we elkaar onze lekkerste taarten zien.
 

 

Schoenendoos-Actie4Kids
Met de hele school hebben we meegedaan aan de schoenendoosactie. We hebben veel dozen versierd en gevuld met leuke en nuttige spullen. De dozen brachten we bij de Trefpuntkerk en vandaar gingen ze op transport. Op weg naar een kind dat er rond de kerstdagen heel blij mee zal zijn.

Mad Science Show
Tijdens een spectaculaire show leerden we allerlei leuke, leerzame wetenschapszaken en proefjes. Prof. Dr. Ing. ....... nam ons mee in de wereld van licht en geluid. Alle kinderen die na de show nog meer willen ontdekken kunnen hun hart ophalen in de naschoolse workshops.
  

Boetseren
Een paar keer per jaar gaan we in groep 4 boetseren. Vanuit een brood klei ontstaan prachtige beeldjes. De kinderen leren uit een stuk te werken en losse onderdelen goed aansmeren.
 

Pepernoten bakken
In de groep hebben we hard gewerkt aan ons doel om de juiste spullen voor de les snel op tafel te hebben. Een herkenbaar muziekje zorgde er voor dat iedereen wist hoeveel tijd er nog was. We hebben het doel gehaald en nog mooier is dat kinderen in de tafelgroepjes elkaar helpen om op tijd klaar te zijn. Om het succes te vieren hebben we pepernoten gebakken met hulp van drie kinderen uit groep 7. Lekker smikkelen en smullen.
 

 Maandviering "Rare snuiters"
Tien kinderen uit groep 4 deden mee aan het toneelstukje waarin drie pietjes een heel bijzondere manier hadden gevonden om fit te blijven in Spanje voor de reis naar Nederland. Lekker zwemmen op een luchtbed (?), gezonde aardbeien eten van marsepein(?) en achterop bij iemand door de bergen fietsen(?). Er zat maar ëén ding op volgens de hoofdpiet: Pietengym. Gelukkig bracht Sinterklaas uitkomst, Dieuwertje Blok had speciaal gevraagd naar grapjes pieten....dus eind goed,al goed.

 

 Sinterklaasfeest

De week voor het feest stond er tentje in de binnentuin, woensdag 5 december een caravan op het plein. De pieten waren mooi op tijd voor de ontvangst, maar Sint had zich verslapen en kwam met zijn slaapmuts nog op naar buiten.
Sinterklaas kwam op visite in onze klas en keek naar een toneelstuk, een dansje, hockey-en voetbaltrucjes en touwtje springen. Hij luisterde naar gedichten en mooi vioolspel.
Aan het eind van zijn bezoek liet Sint een zak vol leuke cadeautjes achter. 

  

  

 Kerstfeest komt eraan

Aan alles voel je het: het wordt kerstfeest. De school is feestelijk versierd, de liedjes voor de kerstviering klinken uit alle lokalen, er worden mooie kerstknutsels gemaakt, de voorbereidingen voor de maaltijd worden afgestemd, de kerstkoortjes klinken in de vroege ochtend. We zijn met elkaar op weg naar kerstfeest 2018.

 

 Schaatsen in Winterwonderland op de Geitenwei

 Vrijdag 14 december liepen we onder heerlijke winterse omstandigheden naar het ijsbaantje op de Geitenwei. Op een gezellige baan mochten we een uur lang komen schaatsen. Voor enkele kinderen was het de eerste keer op de ijzers op het gladde ijs: starten op dubbele ijzers en dan toch snel over op het echte werk. Er reden ook echte talenten rond en wat heel leuk was om te zien dat kinderen elkaar ondersteunden bij de eerste slagen op het ijs. Een vrolijke, sportieve ochtend midden in Bennebroek.

  

 Kerstfeest 2018
Een feest waar veel kinderen reikhalzend naar uitkijken.
Donderdag 20 december vierden we het kerstfeest. In de ochtend gingen we naar de kerk om met alle kinderen van de school kerst te vieren. Het thema van de viering was: Iedereen telt mee. We zongen veel liedjes, luisterden en keken naar een mooi verhaal over Nenna en de herdersfluit. Juf Willemijn speelde heel mooi op de dwarsfluit.
's Avonds kwamen we naar school in onze mooie kleren en met lekker eten om samen te genieten van een heerlijk kerstdiner. Het smaakte meer dan goed, alle schalen waren helemaal leeg. Tot slot zongen we met alle ouders op het plein gezellige kerstliedjes.

 

 

 

 Januari 2019

 

Een nieuw jaar, 4 seizoenen. We schilderden, knipten en plakten een mooi groepswerk. Het sneeuwde ook meerdere dagen in januari, een sneeuwopdracht kan dan niet ontbreken....rijtjes huizen van krantenpapier met witte hoeden en vallende sneeuw.

 Een nieuw leesdoel

Het is ons in drie weken gelukt om tien keer met minstens 28 van de 31 kinderen rustig zelfstandig te lezen als om 8.30 uur het belletje klinkt. Als beloning mochten we 'Chill lezen' Wat is leuker om dan met elkaar met je stoel op tafel of liggend onder de tafel lekker weg te duiken in je boek?

 

 Bezoek aan de Bavokerk in Haarlem

In het kader van het jaarlijkse project 'Wie wat bewaart, heeft wat' bezochten we op 1 februari 2019 de Grote Kerk op de Grote Markt in Haarlem. We keken onze ogen uit. Wat een mooie en eeuwenoude verhalen hoorden we bij de beelden, de preekstoel, het orgel en de ramen. We zongen het lied 'De klokken van Haarlem met de mooie echo in de kerk. En spannend was de beklimming naar de zolder.

 

Juffendag 2019
6 februari wss het feest in groep 4, de juf vierde haar verjaardag. Veel kinderen kwamen verkleed op school. In de gymzaal deden we leuke spellen rond de leeftijd van de juf. Weer op school speelden we een activiteitencircuit: sjoelen voor een medaille,'teken het maar'', nibbit rijgen, een verjaardagsbloem maken en een toren bouwen van blokjes en ijsstokjes. Vijf moeders kwamen die ochtend helpen, het was een vrolijke en gezellige ochtend.

  

 

 

Maandviering: Als ik kon toveren......
Elf kinderen uit groep 4 speelden een toneelstukje over opa's toverkoffer, die er voor zorgde dat een meisje toch een leuke vakantie kon beleven met sneeuwpret op de Noordpool, een indianendans in de States en trommelen in het oerwoud. Wat zijn de kinderen zenuwachtig, vrolijk en trots als ze mogen optreden voor alle kinderen van de school en hun ouders.

  

 Lekker bewegen in de gymzaal
Twee keer in de week  gaan de kinderen naar de gymzaal. Meester Harry en meester Mark hebben altijd weer leuke toestellen of spellen klaar staan.

 

Project: Muziek en dieren

Het project werd geopend in de aula met het luisteren naar het prentenboek en de muziek van "Carnaval der dieren". In de klas leerden we een liedje over de scheepskat uit ons hoofd te zingen. We maakten een poezenmasker en vouwden het bootje van de scheepskat. We leerden de namen van dierengeluiden benoemen en correct schrijven volgens de afspraken van het klankgroepenwoord. In het Engels leerden we de Engelse geluiden van boerderijdieren. Op de laatste dag van het project werd ons liedje opgenomen voor een Willinkcd en zongen alle groepen hun lied in de gymzaal voor elkaar en de ouders.

 

 Een boekenkring: "'boekencadeautjes'' met één aanwijzing

Voor veel kinderen uit groep 4 is het nog lastig een leuk boek te kiezen. Maandag (1 april!) lagen er boekencadeautjes op alle tafels met slechts één enkele aanwijzing. Na het lopen van een rondje mocht iedereen een keus maken: wat spreekt je aan, wat klinkt spannend, wat past bij jou? Iedereen maakte een keuze, pakte het boek uit en ging lekker lezen. Na 10 minuten hadden we een gesprekje over de keuzes. De boeken bleven in de klas om lekker te lezen en juf las uit verschillende boeken stukjes voor. Wie weet zit er wat voor je tussen en kan je in de boekenkast weer andere soorten boeken gaan kiezen.
 

 

Verkeerskunsten....buitenles op de fiets
Vrijdag 14 april kwamen alle kinderen op de fiets naar school.
Op een parcour met slingerweggetjes, een zebrapad en een verkeerspleintje kon iedereen oefenen met in balans blijven, doorrijden, remmen, afstand houden, hand uitsteken en voorrang geven. Belangrijke tips van de begeleiding om veilig te fietsen: zorgen dat je met beide voeten bij de grond kan (veel zadels stonden te hoog)en de banden goed oppompen voor juiste grip en balans.

 

 Paasviering en paaslunch

Op donderdag 18 april vierden we met alle kinderen van de school een sfeervolle paasviering: Van donker naar licht. Alle groepen hadden een taak tekeningen op het digibord, maken van gedichten of zingen van een paaslied. Onze groep zong het lied: De zon kwam op, de dag brak aan. Halleluja.

Tijdens de rest van de dag deden we een activiteitencircuit in de klas en een buitenspel met opdrachten. Bij de lunch verrasten we elkaar met een vrolijk versierd paastasje vol lekkers, met als kers op de taart een chocoladeverrassing. 

 

  

Creatieve middagen met juf Ilse


Op drie middagen in mei kwam juf Ilse ons lesgeven. Ze leerde ons met veel nieuwe materialen werken en ze daagde ons uit vooral onze eigen fantasie te gebruiken. De lessen werden ondersteund door het kijken naar de tropische onderwaterwereld en tijdens het schilderen bleven we in de sfeer door naar bijpassende muziek te luisteren. We leerden op verschillende manieren schlderen met aquarelverf. Tot slot shreven we er nog mooie zinnen bij.

  

 

 

Schoolreisje naar Duinrell

Dinsdag 21 mei reden we met de bus naar Wassenaar. We vermaakten ons in de bus met achterbankbingo en het lekkers uit onze rugzakken. In Duinrell was er veel te doen. Er was voor elk wat wils: veel snelle achtbanen, een zweefmolen, een schommelschip, een waterglijbaan, een monorail, bootjes, het reuzenrad. De dag vloog voorbij.

  

 

Voetbaltoernooi op 30 mei voor groep 3 en 4


Groep 4 ging met vier teams naar het toernooi. Er werd met overgave gespeeld en volop meegeleefd langs de lijn. Bij de jongens stonden de twee teams tegen elkaar in de finale, er kan dan maar één team de winnaar zijn. Gelukkig stond het plezier voorop. Bij de meisjes werd ook met enthousisme gevoetbald en werden er talenten gescout. Een sportieve middag.