Groep 1/2a

September 2017: Welkom

De deuren staan weer wijd open, we hebben zin in een nieuw, fijn schooljaar. Dus: kom je gauw binnen? Dan gaan we ontdekken wat het nieuwe jaar ons zal brengen....

 

Ko Duinkonijn

Wist je dat mama konijn een babykamer maakt in het konijnenhol? Daar legt ze plukjes van haar vacht om het voor de kleintjes lekker warm te maken. En papa konijn stampt hard met zijn voet op de konijnenheuvel als er een vos aan komt: binnenkomen allemaal, er dreigt gevaar!
We hebben dit geleerd toen we op juffendag een speurtocht gingen doen in de duinen. We gingen op zoek naar sporen, naar konijnenkeutels, we hebben een schedeltje gezien en een konijnentikspel gedaan. 

     

Sportdag

Het was een prachtige, zonnige dag. Meester Mark had wel 12 onderdelen voor ons klaargezet: van hardlopen tot speerwerpen, van spijkerpoepen tot voetballen. We hebben een diploma verdiend, we kregen ook nog een ijsje!

       

De Grote Rekendag 

Rond het onderwerp Metern, Bewegen en Construeren hebben we allerlei spelletjes en activiteiten gedaan. We maakten eenglijbaan met grote blokken waar de autootjes vanaf konden racen, we gingen wegen met fruit en ontdekten wat zwaarder was. Supercool was een baan maken met de kapla, daarna bliezen we met een rietje een wattenbolletje er door heen! 

      

Juf Dorothy komt weer!

Met haar accordeon en een heleboel verschillende instrumenten komt juf Dorothy ons weer muziekles geven. We leren een liedje over de echoput en een Surinaams liedje over kleren wassen. We spelen allemaal mee, het is niet altijd makkelijk, maar wel erg leuk!

Tellen en vergelijken

Zijn er meer kinderen 4 jaar of zijn er meer kinderen 5 jaar. We hebben ook al kinderen van 6  jaar. We gaan in groepjes bij elkaar staan, maar dan is het nog moeilijk te zien. We bedenken dat we het kunnen meten en tellen met blokjes:

We schrijven de getallen en leggen ze bij de goede stapel. Als we volgende week een jarige hebben wordt de gele stapel iets lager en de rode stapel krijgt er een blokje bij.

De voorleeswinnaars zijn.....

De kinderen van groep 5 gingen oefenen met voorlezen en toen ze dat allemaal hadden gedaan hielden ze een wedstrijd: wie leest het prentenboek op z'n allermooist? Wij boften, want de winnaars, Anna en Niels, kwamen het bij ons laten horen.

 

Teylers Museum

Wie wat bewaart die heeft wat. Dat hebben we kunnen ervaren toen we naar het museum gingen: oude schilderijen, een poppenhuis, de tegeltjes aan de wand, grote blauwwitte vazen, de kasten en kisten. We zagen dat de mensen vroeger heel andere kleren aan hadden en dat de kinderen ook buiten speelden met een bal en een hoepel. Wat het meest interessant was? De dinobotten!

     

 

Veilig met vuurwerk

Het is bijna vakantie, wie gaat er op oudejaarsavond naar buiten? Of kijk je liever voor het raam naar alle mooie kleuren? Wat betekent het eigenlijk: oudjaar. We bedenken dat na 2016 het jaar 2017 komt.
De brandweer komt ons vertellen hoe we veilig naar het vuurwerk kunnen kijken en we krijgen allemaal een bril!

     

 

Kerstfeest

Het wordt steeds meer kerst in de klas, met onze mooie werkjes, de kerstboom en de lichtjes bij het raam. We leren nieuwe liedjes en luisteren naar het kerstverhaal. Hoogtepunt is het kerstfeest, met eerst het diner en daarna naar de kerk, waar alle juffen en meesters het kerstspel aan ons laten zien.

   

 

Sinterklaas

Zodra Sint weer in het land is, willen we weer van alles weten over Sinterklaas. We maken zijn huis na in de klas, hier kunnen we inpakken, verkleden, in het grote boek schrijven en voor het paard zorgen. In de watertafel drijft de boot en we proberen hoeveel pakjes er mee kunnen. Er is ook een houten boot, we bouwen de kade na en het huis van Sinterklaas. Met blokjes maken we ook de pietengymzaal. We bakken pepernoten, willen zelf ook wel oefenen in de gymzaal en we verdienen een Pietendiploma. We mochten ook op school onze schoen zetten, toen liet Sinterklaas ons weten dat hij met de helikopter naar school wilde komen. Sint vroeg ons of we wilden nadenken waar dat zou kunnen op het plein..... Komt hij echt per helikopter? Spannend!

    

    

 

Herfst

De blaadjes vallen, ze ritselen lekker onder je voeten. Herfst betekent ook: nieuwe schoenen, want die van vorig jaar zijn te klein. In de klas gaan we ermee aan de slag: de herfsthoek en de schoenenwinkel. We gaan ook op ontdekkingstocht in het bos.

    

    

 

Opa's en oma's

We sluiten aan bij het thema van de kinderboekenweek: Voor altijd jong. We kruipen in de huid van opa en oma en doen alsof we erg oud zijn. Lukt voetballen dan nog wel? Hoe zou dat gaan? We bedenken van alles en nodigen onze vaders, moeders en opa's en oma's uit om naar onze voorstelling te komen kijken. Opa's en oma's zijn ook op bezoek geweest in de klas. Zo kunnen zij weer even ervaren hoe het is om in een kleuterklas te zijn.

  

  

 

De helft en dubbel

Hé, dat is gek, ik leg twee kastanjes neer, maar met een spiegeltje er bij zijn het er ineens meer.... Hoe zit dat eigenlijk?

   

 

Informatieavond

Iedereen naar school, niet alleen de ouders, ook de kinderen. De kinderen vertellen zelf van alles aan hun ouders, over praktische dingen, maar ook over inhoudelijke zaken. Ze vertellen over de weektaken, het kiesbord, de datamuur, eten en drinken en gruiten, over de hoeken en de ontwikkelingsspelletjes, over juf, het gymmen en wat je daarvoor nodig hebt, hoe we onze verjaardagen vieren. Ze laten zien waar we Engels hebben en vertellen over Rots en Water. Een druk bezochte avond, het was een succes.

De mooiste september ooit!

We praten na over de zomervakantie en we kijken vooruit: wat gaan we doen dit jaar? We moeten weer een beetje aan elkaar wennen, we vinden het belangrijk dat iedereen het fijn heeft, daar maken we samen afspraken over. Onze datamuur ziet er mooi uit. Een paar van de afspraken zijn dat we grapjes maken met elkaar en dat we aan elkaar vragen of je wilt meespelen, dus: Doe je mee met de waterpret op het plein?

  

 

Yes...we mogen weer!

De zomervakantie was echt heel fijn, maar we zijn ook blij dat we weer samen kunnen spelen, lachen, zingen, werken, gymmen en nog veel meer!